Wat is een PGB?
Een persoonsgebonden budget (pgb) biedt mensen die zorg nodig hebben de mogelijkheid om zelf hun zorg in te kopen en te organiseren. Dit budget geeft u de vrijheid om zelf te bepalen wie de zorg verleent, op welke momenten en op welke manier. Het pgb vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) is specifiek bedoeld voor verpleging en verzorging thuis, waardoor u de regie over uq eigen zorgproces volledig in eigen handen hebt. Ik kan u helpen met het stellen van de pgb-indicatie. Onderstaand ziet u het verloop van een indicatie.

Nadat u contact met mij hebt opgenomen, plannen we een afspraak in waarbij ik bij u thuis langskom. We zullen dan uw zorgbehoefte en uw gezondheidsklachten bespreken. Tijdens het gesprek heb ik de volgende documenten van u nodig:
- Een recente lijst van de huisarts met uw medische diagnoses.
- Een recent medicatieoverzicht
- Eventuele verslagen van medisch specialisten en/of van de fysiotherapeut of ergotherapeut.
Samen kijken we of u in aanmerking komt voor het pgb. Dit gesprek vormt de basis voor het zorgplan, waarin precies wordt omschreven welke zorg u nodig hebt en hoe deze geleverd moet worden. Indien nodig kan ik u vragen om meer aanvullende informatie op te vragen bij artsen, fysiotherapeuten, of ergotherapeuten om een volledige en gedegen indicatie te stellen. Zodra alle benodigde informatie is verzameld, neem ik gemiddeld tien werkdagen de tijd om de indicatie zorgvuldig voor u af te ronden. U ontvangt daarna de benodigde documenten per mail van mij. De documenten worden beveiligd verstuurd.
U ontvangt van mij de volgende documenten:
- Het zorgplan met de handelingen en het aantal geïndiceerde uren
- Het aanvraagformulier van de zorgverzekeraar, deel 1
- De anamnese, waarin uw huidige gezondheidsklachten beschreven worden.
Het is belangrijk dat u al deze documenten ondertekent en dat u het tweede deel van het aanvraagformulier invult. De documenten dient u vervolgens zelf in bij de zorgverzekeraar. De wijkverpleegkundige mag dit niet voor u doen. Het is essentieel dat u alle documenten correct verstuurt, aangezien deze documenten bepalend zijn voor de beoordeling van uw pgb-aanvraag. Ook kan de zorgverzekeraar extra informatie van een fysiotherapeut of ergotherapeut vereisen. De documenten kunnen zowel digitaal als per post naar uw zorgverzekeraar worden gestuurd. De specifieke procedures vind u op de website van uw zorgverzekeraar.
De zorgverzekeraar heeft enkele weken de tijd om uw aanvraag te beoordelen. Gedurende deze periode wordt nagegaan of u voldoet aan de voorwaarden voor een pgb en of het zorgplan haalbaar en passend is. Soms kan de zorgverzekeraar u bellen voor een gesprek om te verifiëren of het pgb bij uw situatie past en om vragen te stellen over bijvoorbeeld uw vermogen om de administratie bij te houden of de regeling van vervangende zorg bij ziekte. Als de zorgverzekeraar aanvullende vragen heeft over de door mij geïndiceerde uren dan nemen zij vaak contact op met mij. Ik zal dan ook contact met u opnemen om de vragen te bespreken.
Als de aanvraag wordt afgewezen of er minder uren worden toegekend dan door de wijkverpleegkundige zijn vastgesteld, kunt u altijd contact opnemen met mij om de afwijzing te bespreken. Indien nodig kan ik ook juridische ondersteuning bieden via mijn samenwerking met mr. E. Dekker van Jurop. We zullen samen bekijken hoe we u het beste kunnen bijstaan. Voor andere vragen over afwijzingen van Wmo-voorzieningen of Wlz-indicaties kunt u ook contact opnemen.
Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een toekenningsbeschikking. Deze beschikking vermeldt welk budget u krijgt en onder welke voorwaarden u dit budget mag gebruiken. Uw zorgverzekeraar meldt de toekenning van je het pgb bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die vervolgens contact met u opneemt om u te registreren en u te informeren over de volgende stappen. Vanaf dat moment kunt u beginnen met het inhuren van zorgverleners. Het is heel belangrijk om een goede administratie bij te houden van alle zorgkosten en geleverde zorg en dat u deze administratie ten minste vijf jaar bewaard.
Het is belangrijk om tijdig een herindicatie van uw PGB aan te vragen. De zorgverzekeraar adviseert om drie maanden voor het aflopen van de huidige indicatie contact op te nemen met een wijkverpleegkundige voor een nieuw huisbezoek. U kunt altijd contact met mij opnemen via telefoonnummer 0618599525, via zorg@bekkeradvies.nl, of via het contactformulier.

Ondersteuning en Advies
Voor hulp bij het aanvragen en beheren van een pgb kunt u terecht bij verschillende ondersteunende instanties. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) biedt ondersteuning bij de financiële administratie. Daarnaast is er een belangenvereniging voor pgb-houders, Per Saldo, waar u uitgebreide informatie en advies kunt vinden. Y kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner, die u kan begeleiden tijdens het aanvraagproces en het indienen van de documenten. Vaak kunt u bij uw gemeente aangeven dat je hulp van een cliëntondersteuner wenst, of u kunt zelf contact opnemen met Stichting MEE.